Ajurweda: pożywienie według smaku

Standard

Ajurweda

Praktyka stylu życia zgodnego z naturą.

Rozumiem że moje zdrowie jest połączone ze zrównoważeniem ekologicznym planety: mogę zestroić ciało z rytmem natury. W pierwoźródle życia na żiemi, czyli w przyrodzie, istnieje pięć żywiołów. Są składnikami wszystkiego: przestrzeń, powietrze, ogień, woda, ziemia.

nature_space_earth_moon_beautiful_amazing_3840x1200

Wrodzone Energie Biologiczne

Cechy fizyczne, czyli “dosze” istnieją w różnych proporcjach pięciu żywiołów: „vata” (przestrzeń i powietrze), „pitta” (woda i ogień), „kapha” (woda i ziemia). Podobnie z cechami psychicznymi, czyli z”gunami“. Wypełniając [test na doszę] mogę się dowiedzieć o swojej osobistej konstytucji energetycznej która mnie stwarza takim jakim jestem.

Screen-Shot-2014-07-23-at-2.59.35-PM-300x215

Rodzę się z proporcjami zwanymi „prakruti”. Pomiar teraźniejszego odstępu od wrodzonych proporcji biologicznych jest zwanym „vikruti”.

Test-na-dosze-Ashram

Ajurweda łączy ze światem poprzez żywność

Żywność i ja: jesteśmy stworzeni według tych samych praw kosmicznych i podstaw energetycznych: zrównoważenia istniejące w przyrodzie. Każdy może wybierać pożywienie według osobistego zapotrzebowania: spożywam posiłki tak aby karmić swoją własną naturę. Wybieram jedzenie wspierając się odpowiednimi smakami. Jest to możliwe szczególnie poprzez smaki oraz harmonijne podejścia do zdrowego i właściwego pośiłku – takiego który zgadza się z moją osobistą konstytucją fizyczną i psychiczną. Trawię:

posiłki
powietrze
wrażenia…

Prawidłowe trawienie posiłku, powietrza i wrażeń, jest źródłem zdrowia.

dosha-diet-fruits-veg
Agni
Ogień trawienny: dbamy o jego równowagę.

Ojas
Owoc doskonałego trawienia:

prostota
uczciwość
rozwój osobisty
miłość
postrzeganie
spokój

Posługując się wzorem na zdrowie i realizację, czyli tym że czysta żywność podnosi osobistą wibrację, wspieram podstawowy układ własny.

Gospodarstwo i uprawa: zrównoważone, naturalne, “w żyznej glebie”.
Przygotowanie: narzędzia i technika: czyn miłosnej twórczości.
Spożywanie: atmosfera, wdzięczenie.

Przez zrozumienie osobistego braku równowagi mogę podejmować jaśniejsze decyzje dietetyczne, uzdrawiające, i w stylu życia o wartościach ekologicznego postrzegania. Brak równowagi przywołuje pragnienie niezrównoważonego pożywienia. Jestem:

co jem
kiedy jem
dlaczego jem
gdzie jem
jak jem

Villa-Outdoor-Dining

Sposób w jaki mówię oferuje wgląd na wpływ sześciu smaków na umysł i ciało.

Cechy-dosz-vata-pitta-kapha-tabela

 

Sześć Smaków

słodki, kwaśny, słony, cierpki, gorzki, ostry

Każdy smak składa się z dwóch do pięciu żywiołów. Smaki wskazują na wartość odżywczą dla danej osoby. Ważne jest zawieranie sześć smaków w każdym posiłku – w dobranych proporcjach.

MMK_eattasteheal_piec_smakow_ajurweda

Smakuję i znajduję odpowiednią równowagę w pożywieniu.

Jeżeli składniki mojej doszy istnieją w większych proporcjach w smaku, może to spowodować niezrównoważenie. Przeciwstawne składniki równoważą. Dla osoby z doszą typu vata, czyli o składzie eteru z powietrzem, słodki smak zawierający składniki ziemi i wody jest prawidłowy w porównaniu do smaku gorzkiego który ma te same składniki co dana osoba, czyli eter z powietrzem.

Osoba typu vata jest przeważnie agregatem składników o charakterystyce zimna, suszy i ulatniania. Pożywienie dla osoby typu vata powinno częściej smakować słodko, kwaśno, i słono, czyli odwrotnie w składnikach od zimna, suszy i ulatniania. Pożywienie dla osoby typu vata powinno być częściej ciężkie, mokrawe i ciepłe.

ayurveda-cooking-healthymeals-vegetarian-raw

W ten sposób łączymy się z potęgą przenikającej wszechinteligencji energetycznej. Pojednanie, czyli przywrócenie równowagi w doszy, równa się harmonii w tkankach. Nadmiar w doszy rozprowadza się w tkankach słabszych.

Podejmuję decyzję na zrównoważenie stylu życia poprzez podtrzymywanie równowagi wewnętrznej. Stan wyższej świadomości:

myśl
wybór
czyn


Spożywanie dojżałości i świeżości w sam raz przywołuje jakość wszechobecnej wszechmądrości “sattva:

czystość
skupienie
przejżystość
lekkość
trawienie
pyszność
pożywność
dbałość
podtrzymywanie

Smacznego!

iStock_chili-3x2

Horizontal-Victorian-Dividers(1)_sm1Zarys notatek

Łącza

Ajurweda: piękno, zdrowie, harmonia.
Ajurweda: Joga-joga: życie w równowadze.
Ajurweda: Wikipedia (PL).
An Ayurvedic Guidebook and Cookbook for Modern Living (EN).

Advertisements

2 thoughts on “Ajurweda: pożywienie według smaku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s